Ceritera Insan Biasa

Sedikit coretan yang ingin aku kongsikan bersama..

Sunday, August 29, 2010

~~~Kembaraku ke Myanmar~~~

Alhamdulillah pada tanggal 23hb sehingga 25hb Ogos yang lepas, aku telah berjaya pergi Myanmar bersama dengan Ustaz Azhar atas urusan kerja syarikat. Tugas kami adalah untuk menyampaikan sumbangan aqiqah kepada umat Islam yang memerlukan disana. Pada permulaannya, aku telah pun berjanji dengan seorang sahabat Myanmar yang berjanji untuk menjadi tourist guide kami disana tetapi malangnya dia tidak dapat dihubungi. Tetapi aku dan ustaz tawakal jela dan nekad untuk pergi ke sana. Maka bermulala diary hidupku mengembara ke MYANMAR :P

23hb Ogos 2010 (Isnin)

Kami tiba di airport seawal 12 tengahari dan sibuk mencari peta negara myanmar sebagai persediaan awal.Tetapi malangnya sukar untuk didapati. Setelah puas berjalan ke sana ke sini akhirnya ustaz berjaya juga menjumpai buku peta Myanmar dengan harga yang agak mahal. Jam 4.00 petang kami pun bertolak menuju ke Yangon, Myanmar. Sepanjang perjalanan aku membelek buku tersebut untuk mencari maklumat penting tentang Myanmar. Setibanya di airport Yangon, kami pun mencari-cari siapalah yang boleh membawa kami ke kawasan orang Islam. Tiba-tiba ada seorang driver taxi menyapa "Asssalumaikum..you are Muslim?"..Ustaz pun toleh ke arah dia dan terus bersembang dengannya..Nama dia Mr. Ali dan dia pun membawa kami ke hotel yang berdekatan dengan masjid. Kami tidak sangka terdapat banyak masjid di kawasan bandar Yangon.Diceritakan terdapat 70 buah masjid di bandar Yangon. Dan memang aku percaya kerana masjid-masjidnya terletak berhampiran sahaja. Aku dengan ustaz cukup gembira kerana matlamat kami untuk ke Myanmar 30% sudah tercapai. Kemudian kami menginap di hotel Central yang boleh dikatakan 3 star keselesaannya. Kami berbuka dengan makanan yang dibeli didalam flight tadi. Kemudian ustaz mula berbincang dengan Mr. ali berkenaan tentang pendudk Islam di Myanmar dan alhamdulilah urusan kami dipermudahkan. Mr. Ali tahu di mana ladang kambing dan juga kawasan orang Islam. Malam itu aku dan ustaz menuju ke masjid yang berhampiran dengan hotel tempat kami menginap. Bila kami masuk je masjid terus orang menyapa "Abang, mari amek wudhu"..Terkenal betul orang malaysiakan.. Kami pun menunaikan solat isya' dan juga terawih disana. Boleh tahan jugaklah panjang dia baca..hehe..Selepas dari menunaikan solat di masjid itu, kami pun berjalan-jalan dikawasan sekitar bandar Yangon kemudian baru pulang ke hotel untuk berehat.

Setibanya di airport Yangon, Myanmar


Ustaz mendengar taklimat daripada Mr. Ali


Pekerja Central Hotel


Masjid kami menunaikan solat isya' & terawih


Tulisan orang Mynamar.Faham ke? :P


Penjual kain di tepi jalan


Roti canai pun ada


24hb Ogos 2010 (Selasa)

Seawal jam 4.00 pagi waktu Myanmar, pintu kami diketuk untuk penghantaran makanan sahur. Untuk makluman, waktu Myanmar pukul 4.00 pagi so waktu Malaysia pukul 5.30 pagi..Kita cepat sejam setengah..Selepas dari solat subuh, pukul 6.00 pagi kami bertolak menuju ke ladang kambing untuk melihat sendiri kambing-kambing disana. Alhamdulillah Mr. Ali banyak membantu kami. Setibanya kami disana, kami pun melihat sendiri kambing untuk di aqiqahkan. Kambing-kambing disini cukup besar dan sihat. Aku sendiri teruja melihat kambing-kambing disini..hehe..Selama ini aku hanya bekerja di pejabat so dapat tengok kambing. Selepas berbincang dengan tuan punya ladang iaitu Haji Abdul Rashid B. Mohd Adam, kami pun meneruskan agenda kami untuk menyembelih kambing-kambing aqiqah. Alhamdulillah 30 ekor kambing disembelih untuk diberikan kepada umat Islam disana. Selesai semua proses penyembelihan, pihak tuan punya ladang akan menguruskan untuk memberi daging-daging tersebut kepada umat Islam yang amat memerlukan sebagai juadah untuk berbuka. Pengalaman baru bagi aku apabila aku sendiri yang menyebut nama insan untuk di aqiqahkan. Rasa teruja sangat-sangat. Setelah selesai, kami pun pulang ke hotel untuk berehat. Waktu petangnya dalam pukul 2.00 petang, kami pun berjalan2 di FMI market dan juga Boycote market..Setelah berjalan selama 1 jam, kami masih tidak terjumpa lagi sebarang hadiah yang sesuai untuk dibawa balik. Yang banyak ada kedai batu-batu, kedai gambar, dan juga kedai baju baju. Kami pun dah berputus asa so bercadang nak balik. Dah on the way nak balik tu terjumpa pulak satu kedai batu-batu Jade kepunyaan orang Islam..Dan jurujualnya pandai berbahsa melayu..Lama jugakla kami duduk di situ dan adalah sedikit kenangan yang boleh dibawa pulang..Petangnya dalam pukul 5.30 petang kami bertolak ke rumah Haji Abdul Rashid untuk berbuka puasa. Rumahnya terletak ditengah-tengah bandar. Alhamdulilah juadah berbuka kami pada hari ini sangat mengiurkan. Yang paling aku minat adalah "Sate Kambing"..Sangat sedap..Setelah selesai menjamu selera kami pun pulang ke hotel. Selesai menunaikan solat kami bersiar-siar di kawasan bandar Yangon. Kemudiaan berehat.


Ustaz Azhar & Mr. Ali


Budak sekolah berkain hijau


Ni ladang kambing


Pejei dengan lembunya


Juadah berbuka kami


25hb Ogos 2010 (Rabu)

Kami bersahur macam biasa hari ini dan kami keluar daripada hotel jam 7.30 pagi untuk berjalan-jalan di kawasan bandar. Waktu urusniaga di Myanmar bermula 9.30 pagi sehingga 4.30 petang. So kami keluar awal sangat so dapatlah melihat kawsan bandar yang lengang dengan manusia. Setelah puas mengambil gambar di kawasan bandar kami pun berehat di Kaw Shan Guest House untuk surf internet. Dapat juga surf internet untuk mengupdate keadaan di Malaysia. Setelah puas berjalan kami pun pulang untuk mengemas barang. Pada pukul 2.30 petang, Ustaz Azhar on-air di radio IKIM.fm..Tepat jam 2.40 petang ustaz pun dapat memberi laporan kepada pendengar radio IKIM.fm tentang Program Prihatin Ummah yang dilaksanakan. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Jam 3.30 petang kami pun bertolak ke airport untuk pulang ke Malaysia. Bila dikenang kembali terasa sedih pulak nak meninggalkan Myanmar yang cintaku mula berputik..hehe..Setibanya dia airport aku disambut oleh aswad dan cik mah..Seronoklah aku dan ustaz azhar bercerita tentang pengalaman di Mynamar dan semua itu tidak boleh dibeli dengan wang ringgit :P

Malaysia Boleh!!!


Tak pernah dibuat orang bergambar dengan bas.hehe.



Aku & Mr. Ali


Lepak sementara tunggu nak masuk flight


P/S : Maaflah penulisan berterabur, terlampau excited nak bercerita so main tulis je..Nak buat formal tapi penat nak fikir. So mix jelakan..Yang penting cerita tu sampai :P

Thursday, August 26, 2010

~~~Hadiah Hari Lahirku~~~

Walaupun umur dah 24 tahun tapi masih lagi nak hadiahkan..Buat malu je.hahaha.Tapi bila dapat tu memang seronok even hanya RM5.00 harganya..Yang penting ikhlas memberi..Hadiah yang aku perolehi kali ini memang aku tak sangka dapat..

Hadiah yang pertama datangnya daripada bos aku sendiri iaitu Ustaz Azhar..Dia hadiahkan aku kamera SONY ala-ala SLR..Hadiah tu masih menjadi hak milik aku selagi aku bekerja dengan dia..Kalau aku dah berhenti kerja so kenalah aku pulangkan hadiah tersebut.hehe.Aku tempoh masa tau hadiah aku ni sebab harga dia memang mahallah.

"Gambar kamera tu aku tak transfer lagi nanti aku postkan ye :)"

Hadiah yang kedua pula datangnya dari insan yang bernama Puan Marliah@Umi..Umi adalah peserta Kembara Mutiara ke Semporna,Sabah..Alhamdulillah dengan adanya kemudahan Facebook dan juga Blog aku tidak putus-putus berhubung dengannya..Dan hadiah yang Umi bagi melalui pos SkyNet..Memang aku tak sangka..Aku dan kembarku iaitu Siti Nor Fatahya dapat hadiah yang sama dari Umi..Siti ni kembar aku tapi tahun je muda setahunkan dik..hehe..Inilah hadiah pemberian Umi yng tercinta :)


Kotak bungkusan yang digunakan untuk hadiah aku..




Hadiah aku dan Siti. Aku warna hijau, Siti warna ungu..




Surat cinta daripada Umi untuk anakandanya..




Ini hadiah aku..




Macam menang anugerah pulak..hehe..


Pelbagai hadiah daripada Umi..Terima kasih sangat-sangat..Kuih tat yang Umi bagi aku tak sempat makan lagi..Kalau tak puasa confirm dah abis dah kat office tu.hehe.

Seterusnya yang turut menghulurkan bantuan untuk menyumbang hadiah pada aku adalah adikku,Nurul Atikah Bt. Zainul Abidin..Cara dia nak bagi hadiah ni lawak sikitlah..Dia curi cover kamera aku pastu dia call "Abang,cover kamera tu ada kat saya..Ada gelang saya tinggallah dalam kereta..Pusing balik".Sebelum tu aku berbuka dengan tikah..Nak bawak awal-awal dia segan so gunalah taktik tadi..haha..Lawak-lawak..So aku pun pergilah jumpa dia pastu dia pun bagi hadiah..Punyalah banyak jugak sampai bantal tak sempat nak balut :)


Dibalut dengan kemas oleh pihak kedai..hehe..




Bantal yang lembut serta kemeja kelabu yang sangat sesuai untuk aku..


Dan seterusnya adalah hadiah daripada pasangan adik beradik yang bekerja di officeku iaitu Arlinda & Kak Shima..Ini pun buat lawak jugak.Siap bagitau lagi yang hadiah dorang beli tertinggal kat tempat penyimpanan barang Giant so postpone bagi esok harinyalah..hehe..


Hadiah dari Arlin & Kak Shima..




Jam loceng & Souvenirs yang aku letakkan di atas meja..


Akhir kata,jutaan terima kasih buat insan-insan tersayang yang sanggup membelikan aku hadiah walaupun tak sepatutnya lagi dapat hadiah.hehe.JASA kalian akan aku kenang..Sekiranya ada lagi pertambahan hadiah yang aku dapat akan aku postkan kelak..Dulu aku pernak tukar hadiah dengan Kak Adah time Convest tapi kali ni tak jumpekan..Kak adah ada kekasih baru dah sekarang..haha..Gurau je kak :P

Monday, August 23, 2010

~~~Satu Muhasabah - Kenapa Yahudi Bijak?~~~

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran? Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin. Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar matematik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) di sini murid-murid ditekan dengan pelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk. Segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Di akhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan Perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja). Jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell, Coca cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah. Barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yg mudah tetapi konsisten di samping mendengar musik klasik (bagi umat Islam lebih baik diperdengarkan bacaan ayat suci Al-Quran - admin). Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berkhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk pertumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka. Demikian juga sukan yg memerlukan kosentrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak. Merokok menjanjikan generasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali! Di sini perokok seperti di anak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok, dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menakjubkan sekali!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan !!

Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok? Saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, di mana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium, hidung anda akan segera terbau asap rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan di atas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esei sepanjang 5 mukasurat penuh. Eseinya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato! ' Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Penulis : Dr. Stephen Carr Leon

Di alih bahasa oleh :Adibah Mohd NoorMatriculation Lecturer, Department of SciencesUIA Matriculation Centre, Petaling Jaya, Selangor.

Bukan menyokong Hitler, tetapi hanya untuk membuka minda kita - Admin)

Saturday, August 21, 2010

~~~Selamat Hari Lahir Mohd Faizal B. Eshak~~~


Khas untuk diriku..


Alhamdulilah hari ni genaplah umurku 24 tahun secara rasminya..Tapi kalau ikut logik bila masuk tahun 2010 cukupla umur aku 24 tahun tapi biasalah manusiakan,nak tunggu tarikh birthday jugak baru rasa umur tu meningkat..Lumrah manusiakan =)

So untuk dijadikan bahan blog aku ni, aku nak wish untuk diri sendiri supaya diri ini bertambah semangat untuk mengharungi hidup yang penuh dengan kenikmatan duniawi serta dugaan2 untuk kebahagiaan ukhrawi nanti..Banyak ucapan-ucapan dari rakan-rakan yang aku perolehi melalui Facebook dan seronok rasanya bila ada kawan-kawan yang wish..Seolah-olah mereka ingat birthday kita (sedangkan dorang tengok kat reminder Facebook je..hehe)..Apa-apa pun ianya memberi nafas baru untuk aku meneruskan hidup ini..

Sepertimana yang selalu aku ucapkan pada sahabat-sahabat lain bila sampai birthday mereka, aku pun nak wish untuk diri-sendiri jugak.."Wahai Mohd Faizal B. Eshak..Semoga panjang umur, murah rezeki dan success dalam hidup serta mendapat keberkataan dari ALLAH"

Nak dijadikan cerita, mungkin dah jodoh ALLAH birthday aku ini sama dengan officemateku iaitu Siti Nor Fatahya Bt. Shaiful Bakhri..(gurau jela Siti..hehe)..Cumanya dia muda setahun je tapi tarikh sama 21 OGOS 1986/1987..Nanti aku akan kongsikan hadiah yang aku dapat dari bos serta rakan-rakan..Bila dah tua ni kalau dapat hadiah memang seronok sangat sebab bukan senang nak dapat hadiah..hehe..Aku akan postkan pada post yang seterusnya insya ALLAH..

MAY ALLAH BLESS ME IN THE WORLD AND HEREAFTER..AMIN!!!

Wednesday, August 18, 2010

~~~Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak~~~


Selamat Berpuasa..