Ceritera Insan Biasa

Sedikit coretan yang ingin aku kongsikan bersama..

Thursday, December 23, 2010

~~~First time aku di interview..hehe :P~~~

Hari ni dalam sejarah aku melalui interview kerja yang pertama secara rasmi..hehe..Nervousla jugak tapi buat selamba je..Aku hadir interview untuk jawatan sebagai seorang guru untuk j-Qaf atau pelajaran pendidikan islam..Memang aku tak buat persediaan yang rapi untuk interview ini kerana aku hanya untuk meraih pengalaman..Aku ingin bekerja di Ez Qurban untuk tempoh setahun lagi..

Masuk je dalam bilik interview tu dorang bagi surat aku janji untuk sign contract ..Sekiranya terpilih wajib ikut kursus tu..Aku pun buka mulut tanya macam-macam..Pemeriksa tu dah macam nak marah je tak puas hati sebab banbayk pulak songeh aku ni..haha..Pertama sekali aku perlu membuat karangan bahasa arab..Aduyai..Memang aku tak ingat sangatlah vocab-vocab bahasa arab ni..Senyum lebar aku..Tapi aku fahamlah tajuk yang di maksudkan..Aku goreng je apa yang aku ingat dalam kepala aku ni..Asyik-asyik ulang ayat sama je..hehe :P Tapi takpela,aku rasa pemeriksa faham kot apa yang aku maksudkan..Selamat tak tertulis "Haiya alal Falah"..hehehe :P

Tamat sudah sesi pertama untuk membuat karangan dalam bahasa arab..Kemudian masuk sesi kedua..Kena berbincang..Lupa pulak nak bagitau, waktu interview ni ada 3 orang perempuan dan aku seorang sahaja lelaki..So untuk sesi kedua ni aku tengok dorang segan-segan nak mula so aku pun mainkanlah peranan sebagai pengerusi majlis..Lawak betul..Sembang-sembang jelah dalam 30 minit tapi selamat aku tak mendominasi perbincangan tu kalau tak memang kena makilah aku :)

Tamat sesi kedua masuk pulak sesi ketiga..Sesi interview secara individu..Giliran aku no dua..bila aku duduk je kat kerusi depan 2 orang panel,dorang pun tanyalah kenapa mohon guru,kan dah ada kerja tetap..Kemudian dioarang pun pelik kenapa aku terpilih untuk pohon jadi guru dalam pendidikan islam sedangkan aku ijazah sarjana muda dalam pentadbiran perniagaan..Ada tanya aku pulak, dah korang yang terima kenapa.huhu.Dorang pun bagitaulah yang aku tak cukup kelulusan untuk memohon bidang ni..Tapi takpela sebab aku nak cari pengalaman je..Dorang pun masuklah soalan-soalan interview..Soalan pertama : Sebutkan perkataan inggeris yang boleh diterima pakai dalam bahasa malaysia dan ejakan dalam ejaan jawi..Aku pun ejalah..Rasa macam dah b etul pastu dia tanya pulak..Ni ejaan baru ke lama?..Allah..Manalah aku tau..hahaha..Aku pun minta soalan seterusnya..Dia minta aku baca surah Kulya Aiyuhal Kafirun..Aku pun bacalah sampai habis..Dia cakap sebutan huruf 'Ain awak kat hidung..Sepatutnya kat rongga..Dimana mahraj kuar huruf 'Ain?..Selamatlah dia tak tanya "Kenapa sebutan huruf Ra awak tak betul???..haha..Aku pun cakaplah "Ain kuar dari rongga"..Dia tanya lagi.."Rongga atas,tengah,bawah???"..Ah,sudah...Aku pun tak ingat kat mana..Dia pun cakap "Kalah" lagi..hahaha..Soalan seterusnya : Bulan apakah ibadah haji dikerjakan?Aku pun jawab bulan zulhijjah..Bilakah umat islam pergi ke sana..Sudah..Manelah aku tau..Aku pun dengan selambanya menjawab "Kalau tanya bab qurban confirm aku boleh jawab!!!"..Dia pun tanyalah "Boleh tak kalau orang buat qurban untuk orang yang dah mati?"..Memang bidang akulah..Aku bagi dia sekali biar dia paham..hehe..Soalan last sekali : Takallam sakhsiah..Sebutkan tentang diri anda..aku pun cakaplah "Ismi mohd Faizal B. Eshak.."..sudah..hehehe..Pastu aku pun kuar..Semua soalan aku gagal jawab..Gelak je aku keluar dari bilik interview tu..Sempat jugaklah aku bocorkan format soalan kepada kawan-kawan aku yang lain yang tunggu turn dorang..Sekurang-kurangnya dorang tau jugak format soalan dan bersedia..

Itulah penglaman pertamaku di interview..Inysa Allah pasni kalau ada interview lagi aku akan bersiap sedia dengan lebih mantap lagi..Apa-apa pun rezeki Allah yang tentukan jika ada rezeki aku terpilih tapi jika tidak aku tetap ada kerja lagi :)

Monday, December 20, 2010

~~~Flashback :)~~~

Wah..Lamanya aku tak menulis blog ni..Rasa janggal pulak bila nak mula balik ni tapi nak tak nak kena jugak sebab banyak cerita yang nak aku kongsikan bersama rakan-rakan yang sudi melawat ke blog aku yang dah 2-3 bulan tak dikemaskini.hehe.Post aku terakhir pun mengenai bulan puasa so aku kena update start dari rayala..Tapi kat post ni aku just preview jela big event yang dah berlaku pada hidup aku start dari bulan oktober bulan bersamaan syawal 1431H sehinggalah bulan disember bersamaan bulan muharram 1432H..Antara event yang telah aku lalui ialah :-

>Sambutan Hari Raya 2010



>Majlis Konvokesyen aku di UIAM, Gombak



>Bekerja pada waktu Musim Qurban yang sangat sibuk



>Bekerja di Kemboja bersama staf pejabat



>Bercuti ke Langkawi



>Program Kem Smart Quran 4 (KSQ 4) di UKM, Bangi



>Azam awal Muharram 1432H



Insya Allah jika ada kelapangan aku akan ceritakan setiap event yang telah pun aku harungi..So berjumpa lagi di post yang akan datang..
Wassalam :)

Thursday, September 02, 2010

Insya ALLAH..



Mudah-mudahan..

Sunday, August 29, 2010

~~~Kembaraku ke Myanmar~~~

Alhamdulillah pada tanggal 23hb sehingga 25hb Ogos yang lepas, aku telah berjaya pergi Myanmar bersama dengan Ustaz Azhar atas urusan kerja syarikat. Tugas kami adalah untuk menyampaikan sumbangan aqiqah kepada umat Islam yang memerlukan disana. Pada permulaannya, aku telah pun berjanji dengan seorang sahabat Myanmar yang berjanji untuk menjadi tourist guide kami disana tetapi malangnya dia tidak dapat dihubungi. Tetapi aku dan ustaz tawakal jela dan nekad untuk pergi ke sana. Maka bermulala diary hidupku mengembara ke MYANMAR :P

23hb Ogos 2010 (Isnin)

Kami tiba di airport seawal 12 tengahari dan sibuk mencari peta negara myanmar sebagai persediaan awal.Tetapi malangnya sukar untuk didapati. Setelah puas berjalan ke sana ke sini akhirnya ustaz berjaya juga menjumpai buku peta Myanmar dengan harga yang agak mahal. Jam 4.00 petang kami pun bertolak menuju ke Yangon, Myanmar. Sepanjang perjalanan aku membelek buku tersebut untuk mencari maklumat penting tentang Myanmar. Setibanya di airport Yangon, kami pun mencari-cari siapalah yang boleh membawa kami ke kawasan orang Islam. Tiba-tiba ada seorang driver taxi menyapa "Asssalumaikum..you are Muslim?"..Ustaz pun toleh ke arah dia dan terus bersembang dengannya..Nama dia Mr. Ali dan dia pun membawa kami ke hotel yang berdekatan dengan masjid. Kami tidak sangka terdapat banyak masjid di kawasan bandar Yangon.Diceritakan terdapat 70 buah masjid di bandar Yangon. Dan memang aku percaya kerana masjid-masjidnya terletak berhampiran sahaja. Aku dengan ustaz cukup gembira kerana matlamat kami untuk ke Myanmar 30% sudah tercapai. Kemudian kami menginap di hotel Central yang boleh dikatakan 3 star keselesaannya. Kami berbuka dengan makanan yang dibeli didalam flight tadi. Kemudian ustaz mula berbincang dengan Mr. ali berkenaan tentang pendudk Islam di Myanmar dan alhamdulilah urusan kami dipermudahkan. Mr. Ali tahu di mana ladang kambing dan juga kawasan orang Islam. Malam itu aku dan ustaz menuju ke masjid yang berhampiran dengan hotel tempat kami menginap. Bila kami masuk je masjid terus orang menyapa "Abang, mari amek wudhu"..Terkenal betul orang malaysiakan.. Kami pun menunaikan solat isya' dan juga terawih disana. Boleh tahan jugaklah panjang dia baca..hehe..Selepas dari menunaikan solat di masjid itu, kami pun berjalan-jalan dikawasan sekitar bandar Yangon kemudian baru pulang ke hotel untuk berehat.

Setibanya di airport Yangon, Myanmar


Ustaz mendengar taklimat daripada Mr. Ali


Pekerja Central Hotel


Masjid kami menunaikan solat isya' & terawih


Tulisan orang Mynamar.Faham ke? :P


Penjual kain di tepi jalan


Roti canai pun ada


24hb Ogos 2010 (Selasa)

Seawal jam 4.00 pagi waktu Myanmar, pintu kami diketuk untuk penghantaran makanan sahur. Untuk makluman, waktu Myanmar pukul 4.00 pagi so waktu Malaysia pukul 5.30 pagi..Kita cepat sejam setengah..Selepas dari solat subuh, pukul 6.00 pagi kami bertolak menuju ke ladang kambing untuk melihat sendiri kambing-kambing disana. Alhamdulillah Mr. Ali banyak membantu kami. Setibanya kami disana, kami pun melihat sendiri kambing untuk di aqiqahkan. Kambing-kambing disini cukup besar dan sihat. Aku sendiri teruja melihat kambing-kambing disini..hehe..Selama ini aku hanya bekerja di pejabat so dapat tengok kambing. Selepas berbincang dengan tuan punya ladang iaitu Haji Abdul Rashid B. Mohd Adam, kami pun meneruskan agenda kami untuk menyembelih kambing-kambing aqiqah. Alhamdulillah 30 ekor kambing disembelih untuk diberikan kepada umat Islam disana. Selesai semua proses penyembelihan, pihak tuan punya ladang akan menguruskan untuk memberi daging-daging tersebut kepada umat Islam yang amat memerlukan sebagai juadah untuk berbuka. Pengalaman baru bagi aku apabila aku sendiri yang menyebut nama insan untuk di aqiqahkan. Rasa teruja sangat-sangat. Setelah selesai, kami pun pulang ke hotel untuk berehat. Waktu petangnya dalam pukul 2.00 petang, kami pun berjalan2 di FMI market dan juga Boycote market..Setelah berjalan selama 1 jam, kami masih tidak terjumpa lagi sebarang hadiah yang sesuai untuk dibawa balik. Yang banyak ada kedai batu-batu, kedai gambar, dan juga kedai baju baju. Kami pun dah berputus asa so bercadang nak balik. Dah on the way nak balik tu terjumpa pulak satu kedai batu-batu Jade kepunyaan orang Islam..Dan jurujualnya pandai berbahsa melayu..Lama jugakla kami duduk di situ dan adalah sedikit kenangan yang boleh dibawa pulang..Petangnya dalam pukul 5.30 petang kami bertolak ke rumah Haji Abdul Rashid untuk berbuka puasa. Rumahnya terletak ditengah-tengah bandar. Alhamdulilah juadah berbuka kami pada hari ini sangat mengiurkan. Yang paling aku minat adalah "Sate Kambing"..Sangat sedap..Setelah selesai menjamu selera kami pun pulang ke hotel. Selesai menunaikan solat kami bersiar-siar di kawasan bandar Yangon. Kemudiaan berehat.


Ustaz Azhar & Mr. Ali


Budak sekolah berkain hijau


Ni ladang kambing


Pejei dengan lembunya


Juadah berbuka kami


25hb Ogos 2010 (Rabu)

Kami bersahur macam biasa hari ini dan kami keluar daripada hotel jam 7.30 pagi untuk berjalan-jalan di kawasan bandar. Waktu urusniaga di Myanmar bermula 9.30 pagi sehingga 4.30 petang. So kami keluar awal sangat so dapatlah melihat kawsan bandar yang lengang dengan manusia. Setelah puas mengambil gambar di kawasan bandar kami pun berehat di Kaw Shan Guest House untuk surf internet. Dapat juga surf internet untuk mengupdate keadaan di Malaysia. Setelah puas berjalan kami pun pulang untuk mengemas barang. Pada pukul 2.30 petang, Ustaz Azhar on-air di radio IKIM.fm..Tepat jam 2.40 petang ustaz pun dapat memberi laporan kepada pendengar radio IKIM.fm tentang Program Prihatin Ummah yang dilaksanakan. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Jam 3.30 petang kami pun bertolak ke airport untuk pulang ke Malaysia. Bila dikenang kembali terasa sedih pulak nak meninggalkan Myanmar yang cintaku mula berputik..hehe..Setibanya dia airport aku disambut oleh aswad dan cik mah..Seronoklah aku dan ustaz azhar bercerita tentang pengalaman di Mynamar dan semua itu tidak boleh dibeli dengan wang ringgit :P

Malaysia Boleh!!!


Tak pernah dibuat orang bergambar dengan bas.hehe.



Aku & Mr. Ali


Lepak sementara tunggu nak masuk flight


P/S : Maaflah penulisan berterabur, terlampau excited nak bercerita so main tulis je..Nak buat formal tapi penat nak fikir. So mix jelakan..Yang penting cerita tu sampai :P

Thursday, August 26, 2010

~~~Hadiah Hari Lahirku~~~

Walaupun umur dah 24 tahun tapi masih lagi nak hadiahkan..Buat malu je.hahaha.Tapi bila dapat tu memang seronok even hanya RM5.00 harganya..Yang penting ikhlas memberi..Hadiah yang aku perolehi kali ini memang aku tak sangka dapat..

Hadiah yang pertama datangnya daripada bos aku sendiri iaitu Ustaz Azhar..Dia hadiahkan aku kamera SONY ala-ala SLR..Hadiah tu masih menjadi hak milik aku selagi aku bekerja dengan dia..Kalau aku dah berhenti kerja so kenalah aku pulangkan hadiah tersebut.hehe.Aku tempoh masa tau hadiah aku ni sebab harga dia memang mahallah.

"Gambar kamera tu aku tak transfer lagi nanti aku postkan ye :)"

Hadiah yang kedua pula datangnya dari insan yang bernama Puan Marliah@Umi..Umi adalah peserta Kembara Mutiara ke Semporna,Sabah..Alhamdulillah dengan adanya kemudahan Facebook dan juga Blog aku tidak putus-putus berhubung dengannya..Dan hadiah yang Umi bagi melalui pos SkyNet..Memang aku tak sangka..Aku dan kembarku iaitu Siti Nor Fatahya dapat hadiah yang sama dari Umi..Siti ni kembar aku tapi tahun je muda setahunkan dik..hehe..Inilah hadiah pemberian Umi yng tercinta :)


Kotak bungkusan yang digunakan untuk hadiah aku..




Hadiah aku dan Siti. Aku warna hijau, Siti warna ungu..




Surat cinta daripada Umi untuk anakandanya..




Ini hadiah aku..




Macam menang anugerah pulak..hehe..


Pelbagai hadiah daripada Umi..Terima kasih sangat-sangat..Kuih tat yang Umi bagi aku tak sempat makan lagi..Kalau tak puasa confirm dah abis dah kat office tu.hehe.

Seterusnya yang turut menghulurkan bantuan untuk menyumbang hadiah pada aku adalah adikku,Nurul Atikah Bt. Zainul Abidin..Cara dia nak bagi hadiah ni lawak sikitlah..Dia curi cover kamera aku pastu dia call "Abang,cover kamera tu ada kat saya..Ada gelang saya tinggallah dalam kereta..Pusing balik".Sebelum tu aku berbuka dengan tikah..Nak bawak awal-awal dia segan so gunalah taktik tadi..haha..Lawak-lawak..So aku pun pergilah jumpa dia pastu dia pun bagi hadiah..Punyalah banyak jugak sampai bantal tak sempat nak balut :)


Dibalut dengan kemas oleh pihak kedai..hehe..




Bantal yang lembut serta kemeja kelabu yang sangat sesuai untuk aku..


Dan seterusnya adalah hadiah daripada pasangan adik beradik yang bekerja di officeku iaitu Arlinda & Kak Shima..Ini pun buat lawak jugak.Siap bagitau lagi yang hadiah dorang beli tertinggal kat tempat penyimpanan barang Giant so postpone bagi esok harinyalah..hehe..


Hadiah dari Arlin & Kak Shima..




Jam loceng & Souvenirs yang aku letakkan di atas meja..


Akhir kata,jutaan terima kasih buat insan-insan tersayang yang sanggup membelikan aku hadiah walaupun tak sepatutnya lagi dapat hadiah.hehe.JASA kalian akan aku kenang..Sekiranya ada lagi pertambahan hadiah yang aku dapat akan aku postkan kelak..Dulu aku pernak tukar hadiah dengan Kak Adah time Convest tapi kali ni tak jumpekan..Kak adah ada kekasih baru dah sekarang..haha..Gurau je kak :P

Monday, August 23, 2010

~~~Satu Muhasabah - Kenapa Yahudi Bijak?~~~

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran? Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin. Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar matematik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!! !. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) di sini murid-murid ditekan dengan pelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk. Segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yang diberi keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Di akhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan Perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja). Jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell, Coca cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah. Barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yg mudah tetapi konsisten di samping mendengar musik klasik (bagi umat Islam lebih baik diperdengarkan bacaan ayat suci Al-Quran - admin). Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berkhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk pertumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka. Demikian juga sukan yg memerlukan kosentrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak. Merokok menjanjikan generasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali! Di sini perokok seperti di anak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok, dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menakjubkan sekali!!! Dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel , maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikatnya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan !!

Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan generasi goblok? Saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, di mana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium, hidung anda akan segera terbau asap rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat di sana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan di atas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esei sepanjang 5 mukasurat penuh. Eseinya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato! ' Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Penulis : Dr. Stephen Carr Leon

Di alih bahasa oleh :Adibah Mohd NoorMatriculation Lecturer, Department of SciencesUIA Matriculation Centre, Petaling Jaya, Selangor.

Bukan menyokong Hitler, tetapi hanya untuk membuka minda kita - Admin)

Saturday, August 21, 2010

~~~Selamat Hari Lahir Mohd Faizal B. Eshak~~~


Khas untuk diriku..


Alhamdulilah hari ni genaplah umurku 24 tahun secara rasminya..Tapi kalau ikut logik bila masuk tahun 2010 cukupla umur aku 24 tahun tapi biasalah manusiakan,nak tunggu tarikh birthday jugak baru rasa umur tu meningkat..Lumrah manusiakan =)

So untuk dijadikan bahan blog aku ni, aku nak wish untuk diri sendiri supaya diri ini bertambah semangat untuk mengharungi hidup yang penuh dengan kenikmatan duniawi serta dugaan2 untuk kebahagiaan ukhrawi nanti..Banyak ucapan-ucapan dari rakan-rakan yang aku perolehi melalui Facebook dan seronok rasanya bila ada kawan-kawan yang wish..Seolah-olah mereka ingat birthday kita (sedangkan dorang tengok kat reminder Facebook je..hehe)..Apa-apa pun ianya memberi nafas baru untuk aku meneruskan hidup ini..

Sepertimana yang selalu aku ucapkan pada sahabat-sahabat lain bila sampai birthday mereka, aku pun nak wish untuk diri-sendiri jugak.."Wahai Mohd Faizal B. Eshak..Semoga panjang umur, murah rezeki dan success dalam hidup serta mendapat keberkataan dari ALLAH"

Nak dijadikan cerita, mungkin dah jodoh ALLAH birthday aku ini sama dengan officemateku iaitu Siti Nor Fatahya Bt. Shaiful Bakhri..(gurau jela Siti..hehe)..Cumanya dia muda setahun je tapi tarikh sama 21 OGOS 1986/1987..Nanti aku akan kongsikan hadiah yang aku dapat dari bos serta rakan-rakan..Bila dah tua ni kalau dapat hadiah memang seronok sangat sebab bukan senang nak dapat hadiah..hehe..Aku akan postkan pada post yang seterusnya insya ALLAH..

MAY ALLAH BLESS ME IN THE WORLD AND HEREAFTER..AMIN!!!

Wednesday, August 18, 2010

~~~Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak~~~


Selamat Berpuasa..

Wednesday, July 28, 2010

~~~Terkedu apabila membaca~~~

Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam
dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu
dan menyebarkan risalah bertajuk "Jalan-jalan Syurga" dan beberapa karya
Islamik yang lain.

Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar
seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat
dingin dan hujan mulai turun.

Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan
seraya berkata "Ayah! Saya dah bersedia"


Macam inilah rupa budak yang comel tu =)


Ayahnya terkejut dan berkata "Bersedia untuk apa?".."Ayah bukankah ini
masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah"

"Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat"

"Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika
hujan turun"

Ayahnya menambah "Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca
sebegini"

Dengan merintih anaknya merayu "Benarkan saya pergi ayah?"

Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada
anaknya "Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!"

"Terima kasih Ayah" Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah
hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.

Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun
yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan
risalah itu kepada penghuninya.

Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah "Jalan-jalan Syurga" ada
pada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih
ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari
siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal.

Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula
mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di
rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentar
dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun
sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi,
mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil
keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka.

Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an.
Mukanya suram dan sedih. "Nak, apa yang makcik boleh bantu?"

Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit.

"Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat
sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya
hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling
bertuah" .

Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.

"Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu" dalam nada yang lembut

Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam
memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya "Ada sesiapa nak
menyatakan sesuatu"

Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah
perempuan separuh umur itu. " Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini
yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk
pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim.
Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan
dalam dunia ini" Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.

"Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi
saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap
anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu
lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba
loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa
pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi
lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi".

"Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini
setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi
ke pintu"

"Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu.
Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat". "Makcik, maaf
saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan
makcik dan sentiasa memelihara makcik" itulah kata-kata yang paling indah
yang saya dengar".

"Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu
dan terus baca risalah itu setiap muka surat. Akhirnya kerusi dan tali yang
hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka.
Aku tak perlukan itu lagi".

"Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi
hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini
dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat
kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada
selama-lamanya di dalam neraka"

Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang
berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!

Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya
yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya.

Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah
yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang
sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat.

Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada
makhlukNya yang penyayang..

P/S : Jutaan terima kasih kerana Nor Aishah/shah_mael89@yahoo.com kerana sudi berkongsi email yang bermanfaat ini :)

Wednesday, July 21, 2010

~~~Ketika kemiskinan dan masalah menimpa~~~

Sekarang cuba anda jawab pertanyaan berikut ini :-


-->Mungkinkah guru memberikan ujian kepada anak didiknya tanpa menyiapkan jawapannya?
-->Mungkinkah guru memberikan ujian tanpa mempersiapkan anak didiknya?
-->Mungkinkah guru memberikan ujian anak SMA (menengah) kepada anak SD (rendah)?
-->Mungkinkah guru tidak meluluskan anak didiknya yang mampu menjawab ujian?


Guru saja begitu, apalagi Allah :-


-->Mana mungkin Allah memberikan masalah kepada anda tanpa menyiapkan solusinya!!!
-->Mana mungkin Allah memberikan masalah tanpa mempersiapkan anda terlebih dahulu!!!
-->Mana mungkin Allah memberikan masalah yang anda tidak mampu mengatasinya!!!
-->Mana mungkin Allah tidak mengangkat darjat anda ketika anda mampu mengatasinya!!!

Jadi tetaplah optimis!!!
Right?


Ippho Santosa
Penulis Mega-Bestseller, Penerima MURI Award, Pembicara di Indonesia & Singapura, Pemilik TK Khalifah


Petikan ini aku ambil dari INBOX dari Facebookku yang telah dihantar oleh GROUP "Never Ending Tarbiyyah"..Sebuah group yang bermanfaat untuk tatapan kita..

Petikan yang simple tapi menarik untuk dikongsikan bersama..Kita manusia memang selalu ditimpa musibah dan masalah dan kadang-kadang kita rasa kitalah insan paling malang dalam dunia ini..Tetapi kita tidak sedar yang orang lain mengalami masalah yang lagi teruk berbanding kita..Dan aku sendiri kadang-kadang merasakan benda yang sama..

Oleh itu, kita kena yakinlah kepada Yang ESA bahawa setiap masalah itu ada jalan penyelesaiannya dan sama ada dalam jangka masa yang terdekat atau pun jauh. Untuk kita mendapat jalan penyelesaian terpulang kepada ALLAH untuk memberi. Yang penting kita jangan berputus asa kepada ALLAH kerana kepada siapa lagi kita hendak mengharap selain daripada DIA..

Dan sebagai peringatan kepada sahabat-sahabat sekalian dan juga buat diriku yang lemah ini, berDOAlah kepada ALLAH kepada DOA adalah senjata bagi orang muslim..


Tuesday, July 20, 2010

~~~Inilah office tempat aku bekerja~~~

Seronok pulak nak berblog sekarang ni..hehe..Sekarang ni aku nak cerita pasal office tempat aku bekerja iaitu EZ Qurban SDN. BHD..Aku tak nak cerita panjang tapi aku just nak tunjukkan gambar-gambar di office aku..

Ini signboard syarikat di luar pejabat..



Ini pula signboard sebelum naik tangga ke office aku..



Ini pula pintu masuk office kesayanganku..Ada banting pasal syarikat..Tapi signboard kat pintu tu dah usang dah..Tak tau bila nak ganti..hehe..



Bahagian pertama yang akan dilihat apabila masuk office aku adalah bahagian dapur..hehe..Dapur yang sangat cantik dan penuh dengan makanan..Itu yang berat aku makin bertambah tu..haha..



Selepas daripada dapur@pantry tu anda semua akan dapat melihat banting syarikat dan juga banting program prihatin ummah..Kemudian barulah berjumpa dengan bilik solat kami..Ini juga tempat aku dan rakan-rakan meluangkan masa untuk ber"tafakur"..haha..





Inilah surrounding officeku yang sangat tenang dan damai..hehe..Pekerjanya hanya 3orang dan BOS seorang sahaja..






Yang ini officemateku yang konon2 pemalula..hehe..Namanya Siti Nor Fatahya Bt. Shaiful Bakhri..Macam mana aku boleh ingat nama penuh dia?Sebabnya aku selalu sangat tulis nama dia untuk payment gaji dan KWSP..hehe..Kalau mood dia baik confirm dia senyum je tapi kalau BAD MOOOD melanda sunyila office ni :P



Yang ini pula aku panggil Kak Normah..Wife kepada Tam yang merupakan pekerja senior kepada Ez Qurban suatu ketika dahulu..Semangat dia suruh aku amek gambar baby dia sekali..Gurau je kak :p



Inilah bilik BOS besar aku..Dulu time aku kerja part time kat sini, bilik nilah yang selalu aku guna nak surf internet sebab PC aku lembab..Pastu confirm dia halau aku..haha..Lagi satu dia suka sebut "SIBUKLAH KO"..haha..



Yang terakhir pastilah meja tempat aku bekerja..Meja yang kemas,tersusun rapi dan tak bersepah macam meja Siti..Aku duduk di belakang meja Siti so apa yang dia buat confirm aku nampak..BE AWARE ek Siti :P Aku akan pastikan meja aku ni kemas agar aku bekerja dengan penuh semangat..





Ini pula gambar yang di ambil secara spontan..Kebetulan Cik Mah minta tolong cabutkan penutup air sebab nak tukar pastu dan-dan si Siti dengan Arlin datang nak bergambar..Siapakah Arlin dan Cik Mah?Adakah mereka juga pekerja EZ Qurban?..Oh tidak..Mereka merupakan jiran Ez Qurban iaitu Syihab Resources..Kalau aku nak cerita pasal Syihab Resources panjang pulak post ni..Tu next timela ye..





Apa-apa pun aku seronok bekerja disini kerana aku diberi peluang untuk membuat apa yang aku suka..Facebook adalah benda wajib di office ini..hehe..BerBLOG ni pun baru nak aktif balik..Doakanlah aku istiqomah untuk membebel disini ye :)

Jumpa lagi kawan-kawan..


Friday, July 16, 2010

~~~Selamat tinggal anak muridku~~~

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana telah memberi aku peluang untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang GURU..Sekolah yang aku mengajar bukan calang-calang sekolah kerana aku mengajar di sekolah TAHFIZ..Bagi aku pelajar-pelajar di sekolah TAHFIZ tinggi darjatnya kerana mereka menghafal Al-Quran..Sekolah yang aku maksudkan adalah AKADEMI AL-QURAN WAL SUNNAH (AQWA) yang terletak di Paya Jaras, Sungai Buloh..

AQWA baru dibuka pada tahun ini dan pelajarnya seramai 50 ke 60 orang..40 orang merupakan pelajar lelaki yang duduk di asrama manakala selebihnya berulang alik dari rumah..Aku terlupa pula mengambil gambar sekolah..huhu..Insya Allah nanti aku akan updatekan kemudian gambar sekolah tersebut..

Bagaimana aku boleh terjebak untuk menjadi seorang USTAZ?Ini semua adalah tugas ALLAH tapi insan yang memberi aku peluang ini adalah bos aku sendiri iaitu Ustaz Azhar..Jutaan terima kasih kerana membuka ruang untuk aku menjadi seorang pendidik..Aku hanya mengajar satu subjek sahaja di AQWA iaitu subjek SIRAH dalam bahasa arab..Serius aku dah lupa banyak tentang bahasa arab sebab dah lama tinggalkan..Tapi Alhamdullilah berkat daripada aku menjadi pendidik ini aku dapat mengulang kembali bahasa arab yang aku sudah lama abaikan..Sedihnya..huhu..Sebelum aku pergi mengajar di AQWA pada setiap hari Khamis pada pukul 2.30 sehingga 5.30 petang, aku akan mengadap guruku iaitu Ustaz Azhar untuk menelaah subjek SIRAH..Ustaz akan men"translate" topic yang ingin diajarkan kemudian aku akan terangkan semula kepada dia..Itulah tugas aku sebelum pergi mengajar..

Sedar tak sedar aku dah pun mengajar selama 3 bulan di AQWA dan aku cukup seronok dengan anak-anak muridku..Yang budak besar aku dah anggap macam kawan2 dah, yang budak kecil pula macam adik2 aku..Setiap kali aku pergi ke sekolah, aku cuba untuk memberi sesuatu yang baru agar mereka lebih bersemangat untuk belajar..Sebagai contoh aku buat kuiz kemudian siapa yang dapat tertinggi akan dapat hadiah sebagai tanda penghargaan atas kesungguhan mereka..Dan aku bercadang untuk membuat tayangan video mengenai Nabi Muhammad tapi tidak berjaya kerana aku telah berhenti..Aku berhenti bukanlah sebab kerana tidak suka tugas sebagai seorang pendidik tetapi aku mempunyai komitmen sebagai seorang pekerja di EZ Qurban..Oleh kerana tugasan di syarikat semakin banyak maka bosku menyuruh aku fokus kepada kerja..Atas sebab itulah aku terpaksa berhenti..Sebelum aku berhenti, sudah 2X aku tidak hadir ke kelas dan kasihan kepada anak-anak muridku kerana tiada siapa yang mengajar mereka..Tetapi semalam aku tekad juga untuk datang ke sekolah untuk mengambil gambar kenangan bersama mereka..Ribuan terima kasih kepada bosku kerana sudi mengizinkan aku untuk menggunakan kamera jenama KODAKnya untuk aku mengambil gambar..haha..

Di bawah ini adalah gambar-gambar yang baru aku ambil semalam (15 Jualai 2010 - Khamis)..Sayu tetapi aku machokan diri aku agar tidak menitiskan airmata..Jelas semua muridku terkejut kerana aku tidak mengajar lagi..Bila aku cakap sahaja aku nak berhenti semua terkejut..Dan reaksi mereka membuatkan aku happy seketika kerana itu tandanya mereka sayangkan aku..hehe..

Ini adalah gambar aku bersama abang2 di AQWA..Mereka berada di kelas 2 UTHMAN..Umur mereka dalam lingkungan 14 hingga 20 tahun..








Ini pula gambar adik2 di kelas 2 UMAR..Mereka semua berusia dalam lingkungan 11 hingga 13 tahun..







Ini pula gambar adik2 di pra sekolah..Mereka ini ibarat duduk di sekolah rendah berbanding abang2 yang lain..Mereka ini campuran dari umur 7 tahun sehingga umur 13 tahun..






Ini pulak gambar adik2 muslimah pulak..Comel2 semuanya bertudung labuh..





Yang terakhir aku sempat juga bergambar dengan rakan pendidik aku iaitu Ustaz Suhai..Main bola laju ustaz ni..Disebabkan dia selalu rotan budak so aku rotan dia buat kali terakhir..hehe..




Selain dari Ustaz Suhaib, rakan2 pendidik aku termasuklah Ustaz Mursyid, Ustaz Haris, Ustazah Khadijah, Ustazah Syuhadah etc..Dan yang terakhir ustaz yang aku hormati iaitu Ustaz Islah..Mukanya cukup garang tapi dia cukup mesra dengan budak2 TAHFIZ..Semua uztaz dan uztazah disini sangat rapat dengan pelajar2..Kalau diberi peluang lagi memang aku nak bertugas di sekolah yang bernama AQWA =)