Ceritera Insan Biasa

Sedikit coretan yang ingin aku kongsikan bersama..

Monday, September 07, 2009

Kenapa aku perlu menulis BLOG???


~~Gambar Hiasan~~
(..Sewaktu sedang study bukan menulis blog ye..)


Inilah soalan yang selalu aku fikirkan..Kenapa aku perlu menulis blog???

Mungkin ada yang mengatakan bahawa blog ini untuk tujuan berdakwah sepertimana yang dilakukan oleh ustaz,ustazah,lecture,para bijak pandai dan sebagainya..

Aku pun tidak lari dari tujuan tersebut tetapi aku merasakan bahawa ilmuku tidak cukup untuk sampai menyampaikan dakwah kepada orang lain..Jahilnya rasanya diriku ini berbanding orang lain yang lagi alim dariku..

Bila aku fikir-fikirkan kembali barulah aku mendapat jawapannya..aku menulis adalah untuk berkongsikan pengalaman hidupku yang setahun jagung ini for "my future" dan sebagai record..Apakah yang aku maksudkan dengan "future" aku itu???

Ada benarnya apa yang salah seorang sahabatku berkata "Nanti kita mati siapalah yang ingat kat kitakan if takde something yang ditinggalkan"..Kalau nak diikutkan aku ni taklah hebat..Orang pun tak pandang coz aku bukan siapa-siapa(macam dalam lagu band indonesia)..Kalaulah aku ini orang yang alim or berpangkat tinggi bolehla orang ingat..So aku berpendapat bahawa blog nilah yang akan aku wariskan kepada generasi masa akan datang..Dunia dah semakin maju dengan teknologi dah semakin canggih..If aku tulis sejarah hidupku dalam diary takut hilang so mempunyai blog sendiri cukup baik dah.Cukup untuk aku belajar menulis demi kebaikn masa hadapan generasi akan datang..Tak perlu menulis yang personal-personal just pengalaman hidup yang boleh orang ambil ikhtibar..Itulah pendapat aku personally..setiap orang ada pendapat masing-masing so takde yang salahkan???

One more reason kenapa aku menulis blog adalah untuk merekodkan apa yang telah aku lakukan sepanjang hidup aku..Adakah aku gunakan usia aku ini sebaik mungkin atau hanya membazirkan dengan melakukan perkara-perkara yang lagho???sebagai contoh baru je minggu lepas aku pergi ke Pos Tohoi, Gua Musang di Kelantan..Dan aku melalui minggu yang agak bz dengan mid term exam dan juga assignment..if aku tak merekodkan semua tu mesti aku dah lupakan semua itu dengan mudahnya..Tidak dinamakan insan itu melainkan dia itu pelupa dan sebaik-baik ingatan adalah pada tulisan yang kabur (macam salah je pepatah aku ni..hehehe)..Because of that aku kembali menulis blog aku ini..Yeeeeaaaa!!!Hidup peja,pejei,faizal..

Biaq pilah orang cakap "macam perempuan je tulis blog" tapi takpela,kalau aku tak tulis nanti korang jugak sibuk nak baca blog akukan..hehehe..Perasan betul aku ni..
Hidup mesti diteruskan semoga kita mendapat rahmat dari-Nya..Amin!!!

"Semoga usahaku yang kecil ini dapat memberikan manfaat yang besar kepada orang lain"